Ιδιοπαθής σκολίωση στα παιδιά και στους εφήβους

14 Σεπτεμβρίου 2023
Ιδιοπαθής σκολίωση στα παιδιά και στους εφήβους

Ο πιο κοινός τύπος σκολίωσης είναι η «εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση». Ιδιοπαθής σημαίνει «άγνωστης προέλευσης». Η έρευνα για την αιτία της σκολίωσης υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει ένας γενετικός παράγοντας, που επηρεάζει τον έλεγχο της ανάπτυξης της σπονδυλικής στήλης. Η σκολίωση μπορεί να επηρεάσει τόσο παιδιά, όσο και ενήλικες.

Στα μικρά παιδιά είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, καθώς μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα, όσο το παιδί μεγαλώνει. Η σκολίωση συνήθως ανιχνεύεται για πρώτη φορά σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 11 και 15 ετών. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε μικρότερα παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών (νεανική σκολίωση) και σε βρέφη (βρεφική σκολίωση).

 

Η σκολίωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ενήλικες, χωρίς κάποιο, προηγούμενο ιστορικό, λόγω εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης και προχωρημένης ηλικίας. Αυτό ονομάζεται (De Novo Scoliosis).

Συμπτώματα

Ιδιοπαθής σκολίωση στα παιδιά και στους εφήβους
  • Ώμοι, γοφοί ή μέση που έχουν κλίση ή είναι ανομοιόμορφοι.
  • Η μία ωμοπλάτη προεξέχει σε σχέση με την άλλη.
  • Η μία πλευρά του θωρακικού πλευρών προεξέχει.
  • Ανυψωμένη περιοχή στη μία πλευρά της πλάτης, όταν σκύβουμε προς τα εμπρός.
  • Πόνος στην πλάτη.

Διαφορετικοί τύποι σκολίωσης

Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες σκολίωσης, η οργανική και η λειτουργική.

Η οργανική σκολίωση είναι η πιο συχνή. Περιλαμβάνει τόσο την καμπυλότητα, όσο και την περιστροφή της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να επηρεάσει διάφορες περιοχές. Για παράδειγμα, ο όρος θωρακική σκολίωση χρησιμοποιείται όταν η πάθηση επηρεάζει τους θωρακικούς σπονδύλους. Η οργανική σκολίωση είναι μόνιμη εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Η λειτουργική σκολίωση είναι ένα προσωρινό πρόβλημα που προκαλεί μόνο καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης, όχι συστροφή. 

Ιδιοπαθής σκολίωση στα παιδιά και στους εφήβους

Στην κατηγορία της λειτουργικής σκολίωσης, υπάρχουν τέσσερις τύποι πάθησης.

  • Ιδιοπαθής σκολίωση. Αυτός ο τύπος σκολίωσης είναι συνήθως εμφανής για πρώτη φορά στην εφηβεία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα κατά την παιδική ηλικία. Περίπου το 80% των περιπτώσεων είναι ιδιοπαθής σκολίωση. Η γενετική και άλλοι παράγοντες πιθανότατα παίζουν ρόλο σε ένα άτομο που αναπτύσσει αυτή τη μορφή πάθησης.
  • Νευρομυϊκή σκολίωση. Αυτή η μορφή σκολίωσης ονομάζεται αλλιώς και μυοπαθητική σκολίωση. Μπορεί να αναπτυχθεί σε άτομα που δεν μπορούν να περπατήσουν εξαιτίας μιας νευρομυϊκής πάθησης, όπως η εγκεφαλική παράλυση ή η μυϊκή δυστροφία.
  • Εκφυλιστική σκολίωση.  Τυπικά εμφανίζεται αργότερα στη ζωή (ηλικιωμένους), καθώς οι αρθρώσεις στη σπονδυλική στήλη εκφυλίζονται φυσικά ή καταστρέφονται.
  • Συγγενής σκολίωση. Αυτός ο τύπος σκολίωσης είναι σπάνιος. Αναπτύσσεται, ενώ ένα μωρό βρίσκεται στη μήτρα και είναι ανιχνεύσιμο, όταν είναι βρέφος. Προβλήματα με το σχηματισμό σπονδύλων και άλλα θέματα μπορεί να προκαλέσουν συγγενή σκολίωση. Τυπικά, απαιτείται χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της καμπυλότητας.

Μια άλλη σπάνια αιτία σκολίωσης είναι οι όγκοι ή οι βλάβες της σπονδυλικής στήλης. Αυτός ο τύπος συνήθως συμβαίνει σε μικρότερα παιδιά και προκαλεί μούδιασμα, πόνο και αριστερή καμπύλη στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Καμπυλώσεις σκολίωσης

Η σκολίωση μπορεί να δημιουργήσει καμπύλες σε διάφορες περιοχές της σπονδυλικής στήλης, όπως:

  • Οσφυϊκή σκολίωση (στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης).
  • Θωρακική σκολίωση (μεταξύ των ωμοπλατών).
  • Θωρακοσφυϊκή σκολίωση (από ακριβώς κάτω από τις ωμοπλάτες, μέχρι το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης).
  • Διπλή σκολίωση (δύο καμπύλες σε διαφορετικές κατευθύνσεις—μία στην άνω και μία στην κάτω σπονδυλική στήλη).
Ιδιοπαθής σκολίωση στα παιδιά και στους εφήβους

Πως γίνεται η διάγνωση της σκολίωσης;

Ιδιοπαθής σκολίωση στα παιδιά και στους εφήβους

Ο γιατρός θα ελέγξει εάν η πλάτη ή τα πλευρά του παιδιού είναι ομοιόμορφα. Εάν διαπιστώσει ότι η μία πλευρά είναι ψηλότερα από την άλλη, μπορεί να χρειαστεί ακτινογραφία, ώστε να μπορέσει να μετρηθεί η καμπύλη της σπονδυλικής στήλης. Μια καμπύλη στη σπονδυλική στήλη μπορεί να επιδεινωθεί, καθώς το παιδί θα μεγαλώνει.

 

Ιδιοπαθής σκολίωση στα παιδιά και στους εφήβους

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο έλεγχος του παιδιού για σκολίωση είναι σημαντικός, έτσι ώστε οποιαδήποτε καμπύλη στη σπονδυλική στήλη μπορεί να εντοπιστεί έγκαιρα και να παρακολουθηθεί προσεκτικά.

Όταν ένα παιδί διαγνωστεί με σκολίωση, παρακολουθείται από τον γιατρό κάθε 4 έως 6 μήνες. Σε κάθε εξέταση ο γιατρός ελέγχει την καμπύλη, της σπονδυλικής στήλης του παιδιού.

Πως αντιμετωπίζεται η σκολίωση;

Ιδιοπαθής σκολίωση στα παιδιά και στους εφήβους

Εάν η καμπύλη επιδεινωθεί, το παιδί μπορεί να χρειαστεί να φορέσει έναν κηδεμόνα-νάρθηκα μέχρι να τελειώσει η ανάπτυξή του. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κατασκευής.

Η σκολίωση και η αντιμετώπισή της μπορεί να είναι μια σοβαρή πίεση για ένα παιδί. Φορώντας έναν νάρθηκα μπορεί να αισθάνεται και να νιώθει περίεργα. Επίσης ο νάρθηκας μπορεί να περιορίζει κάποιες δραστηριότητες του. Είναι αναγκαία η  σωστή ενημέρωση και υποστήριξη για να κατανοηθούν τα οφέλη του νάρθηκα και να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι θεραπείες.

Ιδιοπαθής σκολίωση στα παιδιά και στους εφήβους

Στην εταιρεία μας εστιάζουμε σε νέες τεχνικές και εργαλεία, που προορίζονται για την ενίσχυση της σπονδυλικής στήλης, τη βελτίωση της λειτουργίας και τη φυσική μείωση της καμπυλότητας. 

Κλείστε ραντεβού με έναν εξειδικευμένο ορθωτικό της εταιρείας μας, που θα σας δώσει επιστημονικές πληροφορίες και θα σας προτείνει κατασκευές νέας τεχνολογίας (3D printing).