Ορθωτικά Πέλματα - Πελματογράφημα

Ορθωτικά Πέλματα - Πελματογράφημα

Ορθωτικοί Κηδεμόνες      Ορθωτικά Πέλματα - Πελματογράφημα

Τα ορθωτικά πέλματα χαρακτηρίζονται ως ιατρικά βοηθήματα, των οποίων ο κύριος σκοπός είναι η βελτίωση της μηχανικής του ποδιού, και κατ’ επέκταση την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων του πέλματος. Στόχος των ορθωτικών πελμάτων είναι η ισομερής κατανομή των φορτίων σε όλο το μήκος του πέλματος, ενώ παράλληλα στοχεύει στην ευθυγράμμιση του. Αντισταθμίζουν δυσμορφίες και ανωμαλίες του ποδιού και ανακουφίζουν από τον πόνο, διορθώνοντας τη στάση του σώματος.

Τα ορθωτικά πέλματα είναι εξατομικευμένα και κατασκευάζονται κατόπιν λήψεως μέτρων προσαρμοσμένο στις ανάγκες του χρήστη. Στην CRC κατασκευάζουμε ειδικά ορθωτικά πέλματα τα οποία χορίζονται σε θεραπευτικά και αθλητικά.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται, για την κατασκευή των πελμάτων, είναι αντιαλλεργικά, ποικίλων διαμέτρων και σκληρότητας και επιλέγονται με γνώμονα το βάρος, τις ανάγκες και τα επίπεδα λειτουργικότητας του χρήστη. Το κύριος υλικό είναι EVA ελαστομερούς τύπου, εύκαμπτο με καλή διαύγεια, ενώ ποικίλει η σκληρότητα του αναλόγως τα χαρακτηριστικά που επιθυμούμε να επιτύχουμε.

Το πελματογράφημα σε κάθε ασθενή θα βοηθήσει στην επιλογή του κατάλληλου ορθωτικού πέλματος με σκοπό, την αύξηση της απόδοσης. Ενδείξεις για τη διεξαγωγή πελματογραφήματος και κατασκευή ειδικών πελμάτων ή υποδημάτων είναι οι εξής:

Παθήσεις Ποδιού:

 • Ασθενείς με ανισοσκελία (βράχυνση)
 • Διαβητικούς ασθενείς ή μετεγχειρητικά διαβητικό πόδι
 • Υπερβολική ανύψωση ποδικής καμάρας (κοιλοποδία)
 • Βλαισοπλατυποδία
 • Άκανθα πτέρνας και διατεταμένη πελματιαία απονεύρωση
 • Μεταταρσαλγία
 • Νευρίνωμα Morton
 • Κάλοι
 • Αθλητικοί Τραυματισμοί

 

 • Ορθωτικά πέλματα
  • Εξατομικευμένες κατασκευές
  • ισομερή/αρμονική κατανομή πιέσεων στο πέλμα
  • βελτίωση στάσης σώματος,
  • βελτίωση εκβιομηχανικής του άκρου ποδός
  • μαλακή επίδραση και απορρόφηση των κραδασμών
  • Συνίσταται η χρήση τους, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας
  • Στις περιπτώσεις εκείνες, που η τοποθέτηση ορθωτικού πέλματος, σε συνήθη υποδήματα, δεν επαρκεί, πρέπει ο ασθενής χρήζει να φορέσει ειδικά ορθοπεδικά υποδήματα
 • Κατασκευή εξατομικευμένων υποδημάτων για π.χ. διαβητικούς ασθενείς η σοβαρές ανωμαλίες- παραμορφώσεις των κάτω άκρων
  • σωστό πλάτος και βάθος
  • μαλακό δέρμα διατηρώντας τις εσωτερικές ραφές στο ελάχιστο (αποφυγή επιπλέον τραυματισμών)
  • αρμόδια/ανάλογη σόλα

Είναι ζωτικής σημασίας, η κατασκευή τους να γίνεται σε συνεννόηση με τον ειδικό ποδίατρο- ποδολόγο, που αξιολογεί την πάθηση μέσω του πελματογραφήματος, και τον ασθενή, που εξηγεί τις προσωπικές του ανάγκες (αποστάσεις που διανύει, τύπο υποδήματος που φοράει κα.)

Ορθωτικά Πέλματα - Πελματογράφημα

Το ορθωτικό πέλμα είναι κοινό με ένα πέλμα του εμπορίου;
Όχι, γιατί τα κοινά πέλματα έχουν κατασκευαστεί, για να παρέχουν μαλακή επίδραση και απορρόφηση των κραδασμών. Η αίσθηση που αφήνουν γίνεται αντιληπτή από την πρώτη κιόλας εφαρμογής τους, όμως δεν εμβαθύνουν στη ρίζα του πόνου και της πάθησης. Αντιθέτως, τα ορθωτικά πέλματα κατασκευάζονται εξατομικευμένα στις ανάγκες κάθε περίπτωσης, για να βελτιώσουν και να αλλάξουν τη λειτουργία του ποδιού. Επιτρέπουν την ισομερή και αρμονική κατανομή των πιέσεων, σε όλο το εύρος του πέλματος και βελτιώνουν την εμβιομηχανική του άκρου ποδός.

Χρειάζομαι ορθωτικά πέλματα και αν ναι, θα βοηθήσουν το πρόβλημά μου;
Μερικά συμπτώματα των ποδιών αφορούν γενικά πόνους στο πέλμα, αλλά και ειδικότερα στην πτέρνα, στο κότσι, σε κάλους, στα σφυρά των δακτύλων και προκαλούνται από πτώση της καμάρας ή των μεταταρσίων.Τα ορθωτικά πέλματα μπορούν να βοηθήσουν στην αναπροσαρμογή των συνδέσμων και να αντιμετωπίσουν τέτοιες δυσμορφίες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σαν εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση ή μετά τη χειρουργική επέμβαση, για να διατηρήσουν την ευθυγράμμιση του πέλματος, του αστραγάλου, του γόνατος, ή του ισχίου. Είναι χρήσιμα για πολλές παθήσεις, εντούτοις δεν αποτελούν μια ολοκληρωμένη θεραπεία. Δεν μπορούν να αντιστρέψουν βλάβες, που έχουν ήδη προκληθεί. Ωστόσο, μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και να ανακουφίσουν μεγάλο μέρος του πόνου. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν και να εξαλείψουν τα συμπτώματα.

Θα πρέπει να φοράω τα πέλματα σε όλη τη διάρκεια τη ημέρας;
Τα ορθωτικά πέλματα, όπως και τα γυαλιά οράσεως, είναι χρήσιμα μόνο όταν φοριούνται. Δεν αλλάζουν τη δομή του ποδιού, όμως βοηθούν στην αναδιάταξη των αρθρώσεων και των συνδέσμων. Συνίσταται η χρήση τους, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, για τη μείωση της κούρασης και τον έλεγχο του πόνου.

Στις περιπτώσεις εκείνες, που η τοποθέτηση ορθωτικού πέλματος, σε συνήθη υποδήματα, δεν επαρκεί για να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, πρέπει ο ασθενής να φορέσει ειδικά ορθοπαιδικά υποδήματα. Κατά την εκτέλεση της ιατρικής συνταγής, αποτυπώνουμε με ακρίβεια, τον άκρο πόδα με γύψινο πρόπλασμα ή με απλές μετρήσεις και αξιολογούμε την ανεκτικότητα στα φορτία πίεσης. Σχεδιάζουμε κατάλληλα, τις μορφές των υλικών, που θα χρησιμοποιήσουμε και προχωρούμε στη σταδιακή συγκρότηση του υποδήματος με τις απαιτούμενες πρόβες και διορθώσεις. Στην εταιρία μας, κατασκευάζουμε από κλασσικά έως και πολύ μοντέρνα σχέδια, εξαιρετικής κομψότητας, με γνώμονα τα υψηλά πρότυπα της ευρωπαϊκής υποδηματοποιίας.

Επίσης, διαθέτουμε έτοιμα, μετεγχειρητικά υποδήματα για παθήσεις αρθρίτιδας, ζαχάρου, μετατραυματικές ουλές κτλ., ενώ δεχόμαστε μετατροπές ή επισκευές στα ήδη υπάρχοντα υποδήματα (έτοιμα ή παραγγελίας). Όλες, οι ορθωτικές συσκευές κατασκευάζονται εντός του εργαστηρίου μας, από τους εξειδικευμένους τεχνικούς μας.