Προθέσεις Μηρού & Απεξάρθρωσης Γόνατος

Προθέσεις Μηρού & Απεξάρθρωσης Γόνατος

Τεχνητά Μέλη      Προσθετική Κάτω Άκρων      Προθέσεις Μηρού & Απεξάρθρωσης Γόνατος

Προθέσεις Μηρού & Απεξάρθρωσης Γόνατος

Απευθύνονται σε αθενείς με ακρωτηριασμό στο μέσο του μηριαίου οστού και σε ασθενείς με ακρωτηριασμό στην άρθρωση του γόνατος. Επειδή και στις δύο περιπτώσεις παρέχουμε την ίδια, προσθετική αντικατάσταση, αντιμετωπίζουμε τους ασθενείς σαν μια κοινή κατηγορία.

Οι μηριαίοι ακρωτηριασμοί γίνονται λιγότερο συχνά απ’ό,τι στο παρελθόν, λόγω των νέων αντιλήψεων για τη σημασία, της διατήρησης της άρθρωσης του γόνατος. Ωστόσο εκατοντάδες μηριαίοι ακρωτηριασμοί γίνονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο εξαιτίας δύο σοβαρών νόσων,

 • της νευροπάθειας και
 • της περιφερικής αρτηριοπάθειας.

Παρόλο που οι μηριαίοι ακρωτηριασμοί είναι αρκετά συχνοί, η προσαρμογή στη ζωή μετά από μια τέτοια χειρουργική επέμβαση δεν είναι απλή. Ο ακρωτηριασμένος έχει να αντιμετωπίσει αυξημένη, απώλεια ενέργειας

 • κατά τη βάδιση και
 • κατά τη διατήρηση της ισορροπίας του.
Προθέσεις Μηρού & Απεξάρθρωσης Γόνατος
Προθέσεις Μηρού & Απεξάρθρωσης Γόνατος

Κατασκευή μηριαίας πρόθεσης

Για την κατασκευή της μηριαίας θήκης, ακολουθούμε τρεις βασικούς τύπους σχεδιασμού, με διάφορες αμερικανικές και ευρωπαϊκές παραλλαγές:

 • Την τετράπλευρη συμβατική θήκη (quadrilateral socket)
 • Τη θήκη κάλυψης της ισχιακής περιοχής (ischial containment socket)
 • Την ανατομική θήκη (M.A.S)

Στον πρώτο τύπο, η κύρια παραλαβή φορτίου επιτυγχάνεται μεταξύ του μη καλυμμένου ισχιακού κυρτώματος και της θήκης, με κατάλληλη οριζόντια διαμόρφωση της τελευταίας.

Στο δεύτερο τύπο, η κύρια παραλαβή φορτίου επιτυγχάνεται μεταξύ του πλήρους καλυμμένου ισχιακού οστού και της θήκης, με κεκλιμένη διαμόρφωση της τελευταίας, η οποία και περιλαμβάνει το περιφερειακό μέρος του μεγάλου γλουτιαίου. Πρόκειται για τη θήκη με τις περισσότερες εμβιομηχανικές απαιτήσεις, αλλά, κατά γενική ομολογία των ασθενών μας, προσφέρει πιο βελτιωμένο βαδιστικό αποτέλεσμα.

Η τρίτη κατηγορία θήκης ενδείκνυται αποκλειστικά για δραστήριους ασθενείς. Η μεταφορά των φορτίων γίνεται διαμέσου του οστικού κλειδώματος και επιτυγχάνεται κατόπιν λεπτομερών ανατομικών μετρήσεων ανάμεσα στο ισχιακό κύρτωμα και το μείζονα τροχαντήρα.

Στις σύγχρονες Modular, ενδοσκελετικές κατασκευές, η τελική διαμόρφωση της μηριαίας θήκης γίνεται, εσωτερικά με θερμοπλαστικά υλικά ή κάλτσα σιλικόνης (silicone liner) και εξωτερικά με πλαστικοποίηση ρητινών ενισχυμένων από ανθρακονήματα (carbon).

Το τεχνητό μέλος ολοκληρώνεται με την προσθήκη στην περιφερειακή θήκη,

 • της άρθρωση γόνατος,
 • του κνημιαίου σωλήνα,
 • της ποδοκνημικής αρθρωσης και του
 • προσθετικού πέλματος.

 Η επιλογή του γόνατος και του πέλματος, γίνεται κατόπιν δοκιμών με τον ασθενή για την κάλυψη των προσωπικών αναγκών του. 

Για περισσότερες επιλογές ως προς τις αρθρώσεις γόνατος, ενημερωθείτε για τις νέες βιονικές αρθρώσεις.