Τεχνητά Μέλη

Τεχνητά Μέλη

Ποια είναι η προσθετική επιστήμη;

Έχουμε σκεφθεί ποτέ πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς ένα χέρι ή ένα πόδι; Θα ήταν δύσκολο ή ακόμη και ακατόρθωτο να κάνουμε πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Χάρη στην προσθετική επιστήμη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνητά μέλη που αντικαθιστούν τα άκρα του ανθρώπινου σώματος μας (χέρια, πόδια). Αυτό συμβαίνει είτε στις περιπτώσεις ακρωτηριασμών, είτε στις εκ γενετής ανεπάρκειες άκρων.

Η προσθετική καθίσταται στην επιστήμη, της εμβιομηχανικής, η οποία περιλαμβάνει επίσης την έρευνα και την ανάλυση του ανθρώπινου συστήματος (μύες, σκελετός, και νευρικά συστήματα), με σκοπό να συνεισφέρει στον κλάδο της βιοιατρικής.

Τι είναι πρόθεση - τεχνητό μέλος;

Το μέσο που χρησιμοποιείται, για να αντικαταστήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, το μέρος του σώματος που έχει χαθεί. Μια πρόθεση θα πρέπει να είναι άνετη στην εφαρμογή της, να μπορεί ο ασθενής να την εφαρμόζει και να την αφαιρεί εύκολα από το σώμα του, να κατασκευάζεται από ελαφρύ και ανθεκτικό υλικό και να έχει ένα ευχάριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Αιτίες απώλειας άκρων

  • Περιφερειακή αγγείο-κυκλοφορική ανεπάρκεια (62%)
  • Aτύχημα (26%)
  • Καρκίνος (6%)
  • Εκ γενετής ανεπάρκεια άκρων (1%)
  • Μολυσματική ασθένεια (5%)       

Ποιος είναι ο ρόλος του προσθετικού;

Ασχολείται με τη μέτρηση, δημιουργία, κατασκευή και προσαρμογή ενός τεχνητού άκρου (πρόθεσης). Ο προσθετικός συντελεί έναν πρωταρχικό ρόλο στην αντιμετώπιση των ακρωτηριασμών και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κλινικής ομάδας (γιατρών, φυσιάτρων, φυσιοθεραπευτών, νοσηλευτών κτλ)