Γενικές Πληροφορίες

Γενικές Πληροφορίες

Τεχνητά Μέλη      Προσθετική Κάτω Άκρων      Γενικές Πληροφορίες

Προσθετική

Στην προσθετική αποκατάσταση, ο ασθενής θα πρέπει να έχει έναν ενεργητικό ρόλο, καθ'όλη τη διάρκειά της. Κάποιες φορές ακόμη και στην προεγχειρητική φάση, καθώς ένα χειρουργείο ακρωτηριασμού, συχνά προϋποθέτει και τη συγκατάθεση του ιδίου ασθενή. 

Με την ενημέρωση του θεράποντα ιατρού και της κλινικής ομάδας, η προσθετική σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και πριν γίνει ένας ακρωτηριασμός. Οι σύμβουλοι αποκατάστασης της εταιρίας μας, συχνά καλούνται σε αυτό το πρωταρχικό στάδιο, να έχουν έναν συμβουλευτικό ρόλο. Αναλαμβάνουν να επεξηγήσουν, όλη τη διαδικασία της προσθετικής αποκατάστασης. Πως ξεκινάμε με την κατασκευή του πρόσθετου μέλους, ποιες τεχνικές θα ακολουθήσουμε, πότε θα ολοκληρωθεί η κατασκεύη του, τι θα μπορέσει να επιτύχει ο ασθενής με την εφαρμογή του κτλ.

Εφόσον λοιπόν, ο ασθενής κατανοήσει τις δυνατότητες που θα έχει με τη χρήση του πρόσθετου μέλους, θα μπορέσει πιο εύκολα να αποδεχθεί τη νέα κατάσταση.

Εξέταση ασθενούς

Γενικές Πληροφορίες

Είναι πολύ σημαντικό για τον προσθετικό, να βρεθεί κοντά στον ασθενή, όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το χειρουργείο.

Μία πρώτη εξέταση θα βοηθήσει στην αξιολόγηση του ασθενούς για την επιτυχημένη αποκατάστασή του. Παράλληλα θα του δώσει ορισμένες ασκήσεις εκγύμνασης για το σπίτι και θα τον προετοιμάσει για τη χρήση του προσθετικού μέλους.

Είναι η στιγμή, που προσθετικός και ασθενής, ξεκινούν να χτίζουν μια προσωπική σχέση εμπιστοσύνης, που θα διαρκέσει για μια ζωή.

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να νιώθει άνετα με τον προσθετικό του, να μιλάει σε αυτόν "ανοιχτά" για τις ανησυχίες του και να νιώθει πως συμμετέχει και ο ίδιος στην προσθετική αντικατάσταση.

Ο προσθετικός, με την εμπειρία του, αξιολογεί

 • τη γενική κατάσταση του ασθενούς (παθολογική και ψυχολογική),
 • την ισορροπιστική ικανότητά του ( με ή χωρίς υποβοήθημα),
 • τη μετακίνηση του, για να εκτιμήσει την πρόοδο αποκατάστασης.

Είναι παράγοντες, που θα βοηθήσουν να κατηγοριοποιήσουμε τον ασθενή, με βάση τα επίπεδα δραστηριότητας (Κ0, Κ1, Κ2, Κ3, Κ4), που εκτιμάται ότι θα επιτύχει με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης.

Ο προσδιορισμός του επιπέδου Κ, είναι σημαντικός, επειδή είναι ο καθοριστικός παράγοντας, για την απόφαση σχετικά με την προσθετική συσκευή, που θα σας προσφέρουμε.

Εάν δεν γνωρίζετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας, επικοινωνήστε με έναν εξειδικευμένο προσθετικό της εταιρίας μας.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ.

Εξέταση κολοβώματος

Γενικές Πληροφορίες

Εξετάζουμε το κολόβωμα προκειμένου να διαπιστώσουμε

 • τις μυϊκές του δυνατότητες,
 • την ανατομία του,
 • το εύρος κίνησης της άρθρωσης και
 • καταγράφουμε τις ανεκτικές και μη, σε φόρτιση περιοχές.

Εκτιμούμε την ισορροπιστική ικανότητα του ασθενούς και συνυπολογίζουμε πιθανές αλλεργίες, για την επιλογή των υλικών.

Η εξέταση κολοβώματος είναι πολύ σημαντική και χρειάζεται επαναλαμβανόμενες δοκιμές και ακριβείς μετρήσεις, για τη σωστή κατασκευή της προσθετικής θήκης.

Επίσης είναι εξίσου σημαντικό, ό ίδιος ο ασθενής να εξετάζει και να περιποιείται το κολόβωμά του.

Μάθετε πως να περιποιήστε το κολόβωμά σας.

Απορίες νέων ασθενών με ακρωτηριασμό

Μερικούς από τους προβληματισμούς που αντιμετωπίζουμε, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς για πρώτη φορά, είναι οι εξής:

Ποια επίπτωση θα έχει ο ακρωτηριασμός για το υπόλοιπο της ζωής μου;

Ανεξάρτητα από τον λόγο ενός ακρωτηριασμού, η απώλεια ενός άκρου δεν είναι ποτέ εύκολη.Τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, ο ακρωτηριασμός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ένα άτομο και να αλλάξει τη ζωή του και τη ζωή των αγαπημένων του. Ωστόσο, η ζωή μετά τον ακρωτηριασμό είναι απλώς θέμα εύρεσης μιας νέας ρουτίνας. Για τους νέους ακρωτηριασμένους, η όλη διαδικασία μπορεί να φαίνεται τρομακτική, αλλά είναι πάντα σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο ακρωτηριασμός έγινε για να βελτιώσουμε την υγεία μας ή ακόμη και να σώσουμε τη ζωή μας. 

 

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω καλύτερα τη συγκεκριμένη απώλεια;

Ένας καλός τρόπος για να ηρεμήσετε τους φόβους σας, είναι να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε, για οτιδήποτε σας προβληματίζει. Όταν κατανοήσετε ότι ο ακρωτηριασμός σας ήταν απαραίτητος, θα θέσετε και τους στόχους και τις προσδοκίες σας μετά το χειρουργείο. Στην εταιρεία μας έχουμε φτιάξει έναν οδηγό Μετεγχειρητικής Αποκατάστασης Ακρωτηριασμού, που δίνει όλες τις απαραίτητες συμβουλές για κάθε τύπο ακρωτηριασμού.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 

Έχω ακρωτηριαστεί, γιατί εξακολουθώ να αισθάνομαι το άκρο μου;

Η ευαισθησία αυτή είναι ένα σύνηθες επακόλουθο του ακρωτηριασμού. Αυτές οι αισθήσεις προκαλούνται από νευρικές απολήξεις του ακρωτηριασμένου άκρου, οι οποίες συνεχίζουν να επικοινωνούν με τον εγκέφαλο κι έτσι πυροδοτείται ο πόνος κι η δυσφορία. Ο πόνος χαρακτηρίζεται ως νευροπαθητικός. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μέλος φάντασμα. 

Για περισσότερες πληροφορίες και για συμβουλές αντιμετώπισης πατήστε εδώ

 

Πόσο κοστίζει ένα τεχνητό μέλος; 

Το κόστος μιας πρόθεσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες:

 • τύπος κατασκευής (μια πιο εξειδικευμένη πρόθεση έχει μεγαλύτερο κόστος, απ'ότι μια απλή, καθημερινή πρόθεση)  
 • ύψος ακρωτηριασμού (όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος του ακρωτηριασμού, τόσο μεγαλύτερο είναι και το κόστος της πρόθεσης, καθώς έχουμε να αντικαταστήσουμε τη λειτουργία σε περισσότερες αρθρώσεις)
 • ηλικία ακρωτηριασμένου ( η κατασκευή ενός ασθενή νεαρής ηλικίας είναι πιο ακριβή, καθώς συνήθως επιλέγεται μια πρόθεση για έντονες δραστηριότηρες)

Σε κάθε περίπτωση η εταιρία μας κάνει ειδικές τιμές και διευκολύνσεις. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μας καλέσετε στο 210-6996220 και να σας δώσουμε μια αναλυτική κοστολόγηση.

 

Ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει κάποιο ποσό για το τεχνητό μέλος μου;

Για κάθε τύπο πρόθεσης, σας ενημερώνουμε για το ποσό που θα σας καλύψει ο ΕΟΠΥΥ. Είτε αφορά μια νέα κατασκεύη, είτε αντικατάσταση στην παλιά σας πρόθεση.

Στην εταιρία μας έχουμε τμήμα, που ασχολείται καταρτισμένα, να σας ενημερώσει, για τα γενικότερα προνόμια που παρέχονται από την Πρόνοια και το ΚΕΠΑ.

 

 

Ποιο θα είναι το επίπεδο λειτουργικότητας μου μετά την αποκατάσταση;

Προτεραιότητά μας είναι να σας βοηθήσουμε, να ανακτήσετε το επίπεδο λειτουργικότητας που είχατε προ χειρουργείου, είτε αυτό είναι να επιστρέψετε ενεργά και πάλι, στην εργασία σας, είτε να έχετε στο σπίτι σας και στις καθημερινές σας δραστηριότητες την επιθυμητή ανεξαρτησία σας.

Εάν ο ακρωτηριασμός προκύψει μετά από μία χρόνια πάθηση, στόχος μας είναι να σας βοηθήσουμε να ανακτήσετε ακόμη υψηλότερο επίπεδο λειτουργικότητας, από αυτό που βιώνατε πριν εγχειριστείτε.

 

Γενικές Πληροφορίες

Πότε μπορώ να ξεκινήσω την κατασκευή του πρόσθετου μέλους;

Είναι σημαντικό να ξεκινήσει η διαδικασία της αντικατάστασης, το συντομότερο δυνατό, γιατί έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για μεγαλύτερη επιτυχία. Αντιθέτως μια μεγάλη καθυστέρηση αυξάνει το ποσοστό διαφόρων σωματικών και ψυχικών επιπλοκών, όπως μυϊκές συσπάσεις, γενική ατονία, ακόμη και κατάθλιψη.

Η προσθετική αποκατάσταση διαιρείται σε δύο (2) φάσεις:

τη μετεγχειρητική φάση, που είναι ο χρόνος μεταξύ της χειρουργικής επέμβασης και της εφαρμογής τεχνητού μέλους, (βεβαίως εδώ συμπεριλαμβάνεται και η απόφαση μη εφαρμογής τεχνητού μέλους), και

την προσθετική φάση, η οποία αρχίζει με την κατασκευή του προσωρινού  μέλους και διαρκεί μέχρι την παράδοση του τελικού μέλους.

 

 

Τι είναι προσωρινό μέλος;

Εφαρμόζεται κυρίως, σε ακρωτηριασμούς κάτω άκρου και όπως προκύπτει, από την ονομασία του, θα εφαρμοστεί στον ασθενή προσωρινά (για λίγο διάστημα) στα αρχικά στάδια της προσθετικής. Ακριβώς επειδή, το υπολειπόμενο άκρο (κολόβωμα) τείνει να αλλάζει συνεχώς το σχήμα και τον όγκο του, για αρκετό χρονικό διάστημα μετά το χειρουργείο, το προσωρινό μέλος μπορεί και μεταβάλλεται στις επαναλαμβανόμενες αλλαγές του.

Η κατασκευή του προσωρινού μέλους ξεκινά, εφόσον τα ράμματα έχουν αφαιρεθεί και ένα μεγάλο ποσοστό οιδήματος έχει υποχωρήσει. Ο προσθετικός παίρνει τις απαραίτητες μετρήσεις με γύψινο εκμαγείο, για να κατασκευάσει τη θήκη που θα εφαρμοζει μέσα της, το κολόβωμα. Το προσωρινό μέλος κατασκευάζεται τμηματικά και θα χρησιμοποιηθεί από τον ασθενή για περίπου 5-7 εβδομάδες (σε κάποιες περιπτώσεις και για μεγαλύτερο διάστημα).

Σε αυτό το διάστημα, ο ασθενής βρίσκεται σε συχνή επαφή με τον προσθετικό του, για τις απαραίτητες προσαρμογές στη θήκη του, όσο το οίδημα θα υποχωρεί. Με συνεχείς επισκέψεις, διορθώνουμε και βελτιώνουμε συνεχώς την προσωρινή πρόθεση.

Πολλές φορές οι ασθενείς βιάζονται να ολοκληρωθεί η πρόθεσή τους και μας ζητούν να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση του τελικού μέλους. Για να ξεκινήσει η κατασκευή της τελικής πρόθεσης, θα πρέπει το κολόβωμα να έχει αποκτήσει ένα όσο το δυνατόν πιο σταθερό σχήμα. Επειδή εξακολουθεί να “μαζεύει” ακόμη και μετά την εφαρμογή της τελικής πρόθεσης, όσο σταθερότερο είναι, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το διάστημα καλής εφαρμογής της τελικής θήκης

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες περίθαλψης του κολοβώματος και να μην αμελεί τις ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας στο σπίτι του.

Μέλημα μας, η άρτια εφαρμογή του μέλους σε όλα τα στάδια αποκατάστασης, είτε αυτό είναι για το προσωρινό μέλος, είτε για το τελικό.  

Κατασκευή Μόνιμου Μέλους

Εφόσον το κολόβωμα έχει σχεδόν πάρει την τελική του μορφή και η βάδιση του ασθενούς έχει ανακτήσει ισορροπίες, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην κατασκευή του μόνιμου τεχνητού μέλους.

Η πρόθεση κατασκευάζεται μερικώς ή ολοκληρωτικώς, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Οπωσδήποτε θα χρειαστεί νέο γύψινο εκμαγείο από το κολόβωμα, διότι η περίμετρος αυτού έχει αλλάξει. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις συνίσταται ακόμη και η χρησιμοποίηση νέων τύπων αρθρώσεων.

Δημιουργούμε ένα τεχνητό μέλος, το οποίο θα προσφέρει στον ασθενή,

 • άνετη βάδιση και
 • ασφαλή στήριξη, σε όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες και
 • συγχρόνως θα είναι αισθητικά αποδεκτό. 

Για τη θεμελίωση ενός επιτυχούς τεχνητού μέλους, έχουμε διαπιστώσει, πως βασικός λόγος είναι  η επιφάνεια του κολοβώματος (stump- socket interface) να έχει καλή εφαρμογή με την προσθετική θήκη. Βεβαίως εδώ συμβάλλει και η χειρουργική επέμβαση.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το ακόλουθο άρθρο.