Προθέσεις Κνήμης

 
Πρόκειται, ίσως για το πιο σημαντικό επίπεδο ακρωτηριασμών, καθώς απευθύνεται στο μεγαλύτερο μέρος των ασθενών.

Από πλευράς χαρακτηριστικών, αυτό που επιθυμούμε, είναι το περιφερειακό άκρο του κνημιαίου κολοβώματος να είναι 12-15 εκ., ενώ τα οστικά άκρα κνήμης και περόνης να είναι διαμορφωμένα καταλλήλως και καλυμμένα επαρκώς με μαλακά μόρια.

Η εμβιομηχανική αυτή συνθήκη, μας εξασφαλίζει την απαιτούμενη υψομετρική διαφορά, για την τοποθέτηση της προσθετικής ποδοκνημικής άρθρωσης, ενώ παράλληλα προσφέρει στον ασθενή μας επαρκή κνημιαίο μοχλοβραχίονα, για έναν αποτελεσματικό έλεγχο της πρόθεσης.

 

Για το σχεδιασμό θήκης, κνημιαίου κολοβώματος, βασιζόμαστε στην αρχή φόρτισης του επιγονατιδικού συνδέσμου, ενώ μεταφέρουμε μερικώς το φορτίο, στις περιοχές εκατέρωθεν της κνήμης και σε όλη την επιφάνεια του γαστροκνημίου κολοβώματος. Με αυτή την τεχνική, το φορτίο κατανέμεται σωστά (total contact), ενώ παράλληλα προστατεύονται οι ευαίσθητες περιοχές του ιγνυακού πεδίου και του πρόσθιου χείλους της κνήμης.

Για την εφαρμογή της θήκης στο κολόβωμα, χρησιμοποιούμε κυρίως τις κάλτσες σιλικόνης ή πολυουρεθάνης. Λόγω της αυξημένης αντοχής, αλλά και της άνεσης που παρέχουν στον ασθενή, είναι πολύ φιλικές προς το χρήστη και έχουν εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία. Διατίθονται σε διαφόρους τύπους στο εμπόριο, στο βασικό ή στο κωνικό σχήμα, με πύρο, δαχτυλίδι και άλλες παραλλαγές. Η επιλογή τους γίνεται από τον προσθετικό, σύμφωνα με τη μορφολογία του κολοβώματος, την υπολειπόμενης μυϊκή κατάσταση αλλά και τα επίπεδα δραστηριότητας του ασθενούς.

Τα θετικά οφέλη:

  • Μεγάλη ανθεκτικότητα.
  • Προστασία και σταθερότητα απο το σκληρότερο εξωτερικό στρώμα της, άνεση και απορρόφηση κραδασμών απο το μαλακότερο εσωτερικό στρώμα.
  • Ευεργετικά συστατικά εμπεριέχονται για την πρόληψη και προστασία της επιδερμίδας, αφήνοντας ευχάριστη ευωδία.
  • Ελευθερία κινήσεων κατά την κάμψη και έκταση του γονάτου.
  • Ευκολία στην τοποθέτηση και αφαίρεση της πρόθεσης

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει και στους μηριαίους ακρωτηριασμούς, η κατασκευή της κνημιαίας θήκης και η επιλογή της σιλικόνης, αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες, για την επιτυχία της αποκατάστασης.

Τέλος, το προσθετικό μέλος ολοκληρώνεται με την εξωτερική κάλυψη για λόγους αισθητικής. Εφαρμόζουμε αφρώδη επικάλυψη ή επένδυση σιλικόνης, σε πλήρη αρμονία με τους χρωματισμούς και τα χαρακτηριστικά του υγιούς μέλους.