Προθέσεις Μηρού & Απεξάρθρωσης Γόνατος

 

mhros

Απευθύνονται σε ασθενείς με ακρωτηριασμό διαμέσου του μηριαίου οστού ή της άρθρωσης του γόνατος. Σε αυτούς τους ακρωτηριασμούς, αρχικά, εξετάζουμε το κολόβωμα προκειμένου να διαπιστώσουμε τις μυϊκές του δυνατότητες σε απαγωγή-προσαγωγή και κάμψη-έκταση, ενώ εκτιμούμε και την ισορροπιστική ικανότητα του ασθενούς μας. Επίσης, καταγράφουμε τις ανεκτικές και μη σε φόρτιση περιοχές και στη συνέχεια διαστασιολογούμε και διαμορφώνουμε το γύψινο εκμαγείο, συνυπολογίζοντας πιθανές προϋπάρχουσες συγκάμψεις και τους αναγκαίους όγκους σύσπασης των μυϊκών συστημάτων.

Η κατασκευαστική εμπειρία μας έχει δείξει ότι το περιφερειακό μηριαίο άκρο- κολόβωμα οφείλει γενικά να απέχει τουλάχιστον 12cm από το ύψος της άρθρωσης γόνατος. Η υψομετρική αυτή συνθήκη, προσφέρει στον ασθενή μας έναν επαρκή μοχλοβραχίονα, ενώ παράλληλα συμβάλλει στη σωστή τοποθέτηση της άρθρωσης γόνατος. Είναι αποτελεσματική για την άνετη κάμψη και έκταση του ισχίου και τον έλεγχο της άρθρωσης γόνατος από τους τετρακέφαλους και τους οπίσθιους μηριαίους μύες. Η θήκη μηριαίου κολοβώματος διακρίνεται γενικά από τα εξής χαρακτηριστικά: η έξω πλευρά της υπερβαίνει τον μείζονα τροχαντήρα, η έσω πλευρά της φθάνει στο περίνεο και προσθίως συγκρατεί τον ασθενή με υψηλό τοίχωμα. Μια σωστή μηριαία θήκη δεν πρέπει να εμποδίζει το εύρος κίνησης του ισχίου, ούτε να ενοχλεί τον ασθενή σε καθιστή θέση.

Για την κατασκευή της μηριαίας θήκης, η επιστημονική κατάρτιση των προσθετικών της CRC, ακολουθεί τρεις βασικούς τύπους σχεδιασμού, με διάφορες αμερικανικές και ευρωπαϊκές παραλλαγές:

  • Την τετράπλευρη συμβατική θήκη (quadrilateral socket)
  • Τη θήκη κάλυψης της ισχιακής περιοχής (ischial containment socket)
  • Την ανατομική θήκη (M.A.S)

Στον πρώτο τύπο, η κύρια παραλαβή φορτίου επιτυγχάνεται μεταξύ του μη καλυμμένου ισχιακού κυρτώματος και της θήκης, με κατάλληλη οριζόντια διαμόρφωση της τελευταίας. Στο δεύτερο τύπο, η κύρια παραλαβή φορτίου επιτυγχάνεται μεταξύ του πλήρους καλυμμένου ισχιακού οστού και της θήκης, με κεκλιμένη διαμόρφωση της τελευταίας, η οποία και περιλαμβάνει το περιφερειακό μέρος του μεγάλου γλουτιαίου. Πρόκειται για τη θήκη με τις περισσότερες εμβιομηχανικές απαιτήσεις, αλλά, κατά γενική ομολογία των ασθενών μας, προσφέρει πιο βελτιωμένο βαδιστικό αποτέλεσμα. Η τρίτη κατηγορία θήκης ενδείκνυται αποκλειστικά για δραστήριους ασθενείς. Η μεταφορά των φορτίων γίνεται διαμέσου του οστικού κλειδώματος και επιτυγχάνεται κατόπιν λεπτομερών ανατομικών μετρήσεων ανάμεσα στο ισχιακό κύρτωμα και το μείζονα τροχαντήρα.

Στις σύγχρονες Modular, ενδοσκελετικές κατασκευές, η τελική διαμόρφωση της μηριαίας θήκης γίνεται, εσωτερικά με θερμοπλαστικά υλικά ή σιλικόνη (silicone liner) και εξωτερικά με πλαστικοποίηση ρητινών ενισχυμένων από ανθρακονήματα (carbon).

Η εφαρμογή της σιλικόνης ξεκίνησε κυρίως με κνημιαίους ακρωτηριασμούς, όμως τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και σε μηριαίους. Η επιλογή μιας σιλικόνης πρέπει να γίνεται με προσεκτική εξέταση από τον προσθετικό, μετρώντας την περιφέρεια του κολοβώματος. Σε όποια επιλογή θήκης καταλήξουμε, πρέπει πάντα μεριμνά μας να είναι η άνεση του ασθενή.

Το τεχνητό μέλος ολοκληρώνεται με την προσθήκη στην περιφερειακή θήκη, της άρθρωση γόνατος, του κνημιαίου σωλήνα, της άρθρωση ποδοκνημικής και του προσθετικού πέλματος. Η επιλογή των αρθρώσεων ποδοκνημικής – γόνατος, καθώς και ο τύπος θήκης (σιλικόνη, πολυπροπυλένιο) γίνεται βάσει της δραστηριότητας του ασθενούς, της υπολειπόμενης μυϊκής κατάστασης, αλλά και των προσωπικών αναγκών του. Οι περισσότερες αρθρώσεις επιλέγονται από το πρώιμο κιόλας στάδιο της αποκατάστασης (προσωρινό μέλος). 

 

Βιονικές αρθρώσεις γόνατος (Bionic Technology)

Οι βιονικές αρθρώσεις γόνατος παρουσιάστηκαν στο χώρο της προσθετικής, την προηγούμενη δεκαετία και έχουν εφαρμοστεί, έως σήμερα, σε ένα μεγάλο αριθμό ασθενών μας. Αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα, αξιολογούν τον κύκλο βάδισης, προβλέπουν το επόμενο βήμα και μπορούν να προσαρμόζονται άμεσα στην τρέχουσα κατάσταση. Αυτές οι πληροφορίες διαβιβάζονται στον ενσωματωμένο μικροεπεξεργαστή, ο οποίος χρησιμοποιεί την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη, για να προσφέρει μια άριστη σταθερότητα σε ομαλό και ανώμαλο έδαφος.

 

Genium (Otto- Bocκ)

Η Γερμανική εταιρεία Otto-Bock συνεχίζει να πρωτοπορεί στο χώρο των προθέσεων παρουσιάζοντας μια νέα ηλεκτρονική άρθρωση γόνατος για μηριαίους ακρωτηριασμούς.

Η συγκεκριμένη άρθρωση γόνατος παρέχει στο χρήστη πρωτοφανεί επίπεδα δραστηριότητας όπως ανέβασμα σκάλας (δυναμική έκταση γόνατος), βάδιση προς τα πίσω, καθώς επίσης και πλήρη ταύτηση των χαρακτηριστικών της βάδισης του χρήστη. Κάντε click εδώ για να παρακολουθήσετε μερικά απο τα χαρακτηριστικά του νέου C-Leg Genium.

 

C-leg (Otto- Bocκ)

clegΤο ηλεκτρονικό γόνατο, C-leg ήταν το πρώτο, που παρουσιάστηκε στην αγορά το 1997 και έκτοτε έχει εφαρμοστεί επιτυχώς, σε δεκάδες ασθενείς μας. Προσφέρει μεγάλη ευστάθεια σε ομαλό και ανώμαλο έδαφος, χάρη στον προηγμένο μικροεπεξεργαστή του, που μετράει 50 φορές ανά δευτερόλεπτο, την τρέχουσα κατάσταση της βάδισης, του ασθενούς. Επίσης ο ασθενής νιώθει ασφάλεια σε κατηφορικό έδαφος και μπορεί να κατέβει τις σκάλες κάνοντας ένα-ένα βήμα. Θεωρήθηκε τότε, μεγάλο επίτευγμα για το χώρο της προσθετικής, η δυνατότητα να καταβαίνει ο ασθενής ένα προς ένα τα σκαλιά.

 

Rheo Knee (Ossur)

rheoΤο Rheo Knee παρουσιάστηκε και αυτό, τα τελευταία χρόνια και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών ασθενών μας. Προσαρμόζεται πολύ εύκολα στις απαιτήσεις του ασθενούς, ενώ οι ρυθμίσεις του γίνονται μέσω μικροϋπολογιστή από το εξειδικευμένο προσωπικό μας ή ακόμη και από τον ίδιο χρήστη, μετά από εκπαίδευση. Η εξελιγμένη τεχνολογία του, επιτρέπει να προσαρμόζεται ανά πάσα στιγμή στον τρόπο βάδισης του κάθε ασθενούς, χαρίζοντας του έτσι, ένα πολύ φυσικό και αρμονικό βάδισμα.

 

Power Knee (Ossur)

powerΤο Power Knee αποτελεί την πρώτη βιονική, τεχνητή άρθρωση γόνατος, για ασθενείς με μηριαίο ακρωτηριασμό. Αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα λειτουργικότητας, καθώς παρέχει δυναμική κάμψη και έκταση και συγχρονίζεται αρμονικά, με τις κινήσεις του υγιούς μέλους. ενώ επιτρέπει στον ασθενή, όχι μόνο το κατέβασμα των σκαλιών, αλλά και το ανέβασμα τους, με εναλλάξ βήματα. Είναι ικανή να ωθήσει ενεργά τον ασθενή, κατά το ανέβασμα κάποιου κεκλιμένου επίπεδου ή μίας σειράς από σκαλοπάτια, παρέχοντας μια ασφαλή και φυσική ανάβαση. Επίσης δίνει μια ήπια ώθηση στον ασθενή, κατά τη διάρκεια της βάδισης σε επίπεδο έδαφος προς, επιτρέποντας του να καλύψει μεγαλύτερες αποστάσεις με λιγότερες απώλειες ενέργειας. O ενσωματωμένος μικροεπεξεργαστής αξιολογεί τη συμμετρία του βηματισμού, υπολογίζοντας συνεχώς (1350 στροφές/δευτερόλεπτο) την κίνηση, το φορτίο, τη θέση και την ταχύτητα του άκρου στις καθημερινές δραστηριότητες. Παρά τη μειωμένη, προς στιγμήν, διαθεσιμότητα του, έχει εφαρμοστεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Παρέχεται από εξειδικευμένα κέντρα αποκατάστασης, που έχουν εκπαιδευθεί και μυηθεί στη χρήση αυτής της νέας τεχνολογίας.

Για την εφαρμογή των ανωτέρω συστημάτων το επιστημονικό προσωπικό μας εκτίθεται σε συνεχή σεμινάρια με πιστοποίηση από κορυφαίους οίκους Αμερικής και Ευρώπης, ενώ προσφέρει δοκιμαστική εφαρμογή για κάθε ενδιαφερόμενο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.